HIDDEN GEOGRAPHIES – International Conference
În perioada 29 – 31 august 2019, s-a desfășurat, la Ljubljana, Conferința Internațională „HIDDEN GEOGRAPHIES”, organizată de Department of Geography, Faculty of Arts, University of Ljubljana şi EUROGEO – European Association of Geographers.
Subiectele de interes promovate în cadrul sesiunilor de comunicări și a workshop-urilor au fost legate de geografie, cartografie, teledetecție, știința mediului și alte discipline care se focusează preponderent pe impactul asupra mediului ecologic și social. În cadrul conferinței au participat peste 300 de profesori universitari, cercetători științifici și studenți din numeroase state ale lumii, precum Japonia, Turcia, Coreea de Sud, China, Belgia, Spania, Polonia, Austria, Cehia, Rusia, Georgia, Chile sau Africa de Sud.
Astfel, interesul manifestat pentru promovarea dezvoltării sustenabile și dorința de a fi informați în legătură cu problematicile mediului actual și viitor a determinat compania ECOSMART UNION S.A. să fie prezentă pe toată durata conferinței.
Studiile prezentate pe durata celor două zile destinate cumunicărilor științifice au fost diverse, fiind abordate subiecte captivante din domenii precum: dezvoltare sustenabilă și „smart city”, educație ecologică, mass-media și politică, managementul deșeurilor, politici și strategii de mediu, urbanism și planificarea teritoriului, adaptare și reziliență climatică, protecția resurselor naturale, sisteme informaționale și tehnologii.
În acest sens, participarea într-un cadru profesional a permis identificarea de noi perspective de studiu; oportunitatea de a extinde viziunea cu privire la potențialul de a integra alte metode și instrumente de lucru; posibilitatea de a discuta, de a schimba opinii și de a identifica oportunități de colaborare cu persoane din același domeniu de interes.
Cu privire la gestionarea deșeurilor au fost expuse două lucrări extrem de complexe și interesante din perspectiva abordării unor probleme globale actuale, și anume consumerismul și degradarea/declinul zonelor costiere. Astfel, în cadrul comunicărilor pe secțiuni au fost prezentate:
- „Invisible life of food waste” – lucrare întocmită de către Katarina Polajnar Horvat, Dan Podjed
Acest studiu a vizat analiza traseului parcurs de deșeurile alimentare, precum și impactul pe care îl prezintă asupra condițiilor ecologice, sociale și economice.
- „The burden of the coastal area with the solid waste in the Kornati National Park” – lucrare elaborată de către Natalija Špeh, Robert Lončarić, Maša Surić
Cercetarea a avut drept scop identificarea implicațiilor sociale, economice și de mediu, precum și evaluarea impactului negativ generat de acțiunile de depozitare necontrolată a deșeurilor solide la nivelul unei arii naturale protejate, care include și zone costiere vulnerabile.
La finalul conferinței au fost comunicate concluziile generale, rezultate în urma celor două zile pline de prezentări, care au accentuat în primul rând originalitatea și actualitatea subiectelor abordate, iar în al doilea rând valoarea și importanța științifică a acestora.