21
ian.

Ecoinsula, sistemul de colectare separată eficient pentru brașoveni

Pubela clasică de colectare separată a deșeurilor a fost înlocuită in cadrul unui proiect pilot, în 2019, de compania de salubrizare Brai-Cata cu Ecoinsula, sistemul modern de depozitare și colectare separată a deșeurilor de hârtie, carton, plastic, sticlă , metale si deșeuri reziduale.

Platforma inovativă cântărește și știe exact cine aruncă deșeul, dar și cantitatea depusă. Cum? Printr-un cititor de bare, care scanează cardul /sacul celui care intenționează să arunce deșeurile.

Concret, În Brașov au fost montate două Ecoinsule,  printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Brașov, operatorul de salubrizare Brai-Cata și EcoSmart Union SA, companie specializată în managementul deșeurilor de ambalaje.

14.971 de tone de deșeuri reciclate

Prima Ecoinsulă pentru colectarea separata a deșeurilor reciclabile a fost amplasată la platforma de depozitare a deșeurilor de pe str. Carpenului (cartier Valea Cetății), unde sunt arondate aproximativ 2.000 de persoane, și vizează exclusiv colectarea deșeurilor reciclabile. Platforma de colectare a deșeurilor menajere a fost și ea modernizată, pe un model care a fost extins la nivelul întregului municipiu Brașov.
Aici s-au colectat, în perioada iunie – decembrie 2019,   3.991 de kilograme de carton, 3.188 de kilograme de plastic, 3.914 de kilograme de  sticlă și 400 kilograme de metal.
O a două Eco-insulă, pe același sistem, dar care include și un compartiment pentru preluarea deșeurilor menajere, a fost montată în cartierul Scriitorilor.

Aici, lucrătorii Brai-Cata au colectat, în perioada mai-decembrie 2019, 1727 saci / 2158 kg deșeuri hârtie carton, 544 saci/ 244 kg deșeuri mase plastice, 287 saci / 1076 kg deșeuri sticla și 3782 saci / 8887 kg deșeuri reziduale, 1sac = 40 l.
Din martie și până în decembrie s-au colectat 14.971 de tone de deșeuri reciclabile.

Cum funcționează sistemul?

Eco-insula este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deșeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline – și un sistem de monitorizare video a eco-insulei, precum și un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute.

Accesul la fiecare recipient de depozitare din cele patru categorii – hârtie și carton, mase plastice, metal, sticlă – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri de bare, care scanează codurile de pe sacii menajeri. Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondați nu este posibil.

Prin intermediul asociației de proprietari, fiecare familie arondată la această platformă primeste saci de colectare cu cod de bare unic pentru fiecare apartament.

În mod practic, abonatul va veni cu sacii menajeri la eco-insulă, va scana codul de bare, și, în urmă indicațiilor de pe display, se va îndrepta spre fanta corespunzătoare tipului de deșeu reciclabil, unde va atinge un senzor pentru deschiderea trapei, apoi va depune sacul în platformă.

Trapă se va închide, iar automatul va tipări un bon pe care este specificat numărul de identificare al abonatului, tipul de deșeu, dată și ora depunerii și cantitatea. Pe fiecare trapă sunt specificate deșeurile care sunt considerate acceptate și cele care nu se depun acolo, iar verificarea se poate face pe fiecare sac în parte, pentru a se evita nerespectarea regulilor.

Sursa:  piatapresei.ro

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...