04
nov.

Trăiește curat, colectează separat! BRAI-CATA SRL distribuie gratuit hunedorenilor care stau la case saci galbeni pentru deșeurile reciclabile

Pentru că cea mai importanta preocupare a operatorului licențiat de salubritate pentru zonele 1 Brad, 2 Hateg si 3 Centru, BRAI-CATA, este ca sistemul de colectare separata a deșeurilor să funcționeze fără sincope, societatea va distribui clienților persoane fizice care locuiesc la case saci galbeni.

Cum se colectează separat corect deșeurile

Colectarea separata a deșeurilor presupune ca încă din propria casă, orice locuitor al județului Hunedoara de servit de operatorul BRAI-CATA SRL să arunce deșeurile menajere, așa-numita fracție umedă, separat de cele care pot fi reciclate, adică de fracție uscată. Tot separat trebuie apoi să le predea operatorului licențiat de salubritate. Deșeurile fracție umeda se vor preda in recipientele actuale cu care clienții sunt dotați.

Hunedorenii care stau la case, atât in mediul URBAN cat si in mediul RURAL, in zonele 1 Brad, 2 Hateg si 3 Centru și au încheiate contracte individuale primesc saci galbeni de unică folosință. Aceștia sunt confecţionaţi dintr-un material mai subțire, astfel încât utilizatorii să fie descurajați să arunce în ei şi deșeuri menajere, mai grele decât reciclabilele.

Sacii galbeni, exclusiv pentru reciclabile

Începând cu săptămâna  4 – 10 noiembrie 2019, saci galbeni vor fi distribuiți de angajații BRAI-CATA la utilizatorii casnici din mediul urban si rural, in cadrul unui proiect pilot, in localitățile BRAD, BAIA DE CRIS, RIBITA din zona 1 BRAD, localitățile HATEG, GENERAL BERTHELOT, BRETEA ROMANA, DENSUS, TOTESTI din zona 2 HATEG , localitățile DEVA, HUNEDOARA, ORASTIE, SIMERIA din Zona 3 Centru. Sacul galben va fi aruncat de personalul BRAI CATA SRL peste porți sau amplasat la cutia poștală, hunedorenii care nu găsesc sacul fiind rugați să anunțe acest lucru imediat la dispeceratul societății: telefon 0737475230 pentru zona 1 Brad, telefon 0736607500 pentru zona 2 Hateg, telefon 02540.267.233 02 pentru zona 3 Centru sau e-mail office.brad@braicata.rooffice.hateg@braicata.rooffice.deva@braicata.ro.

Toti saci vor fi distribuiți gratuit de operatorul licențiat BRAI-CATA, care asigură de altfel, tot gratuit și colectarea sacilor galbeni cu reciclabile. Sacii galbeni se vor colecta cu o frecventa de o data pe săptămâna in zona URBANA si bilunar ( o data la doua săptămâni) in zona RURALA, prin schimb de saci: la predarea sacului galben plin se primește un nou sac galben pentru viitoarea colectare. După faza pilot, sacii se vor distribui la toți utilizatorii casnici din mediul urban si rural.

Programul de colectare al sacului galben este : in cele 3 localități din zona 1 Brad este SAMBATA, in Hateg MARTEA si SAMBATA si in localitățile GENERAL BERTHELOT, BRETEA ROMANA, DENSUS, TOTESTI in ziua de SAMBATA, in DEVA in zilele de LUNI, MARTI si MIERCURI, in HUNEDOARA in zilele de LUNI, MARTI, JOI si VINERI, in ORASTIE in ziua de DUMINICA, iar in SIMERIA in ziua de LUNI.

Cetățenii vor trebui să folosească sacii galbeni de unică folosință numai pentru colectarea fracției uscate, adică a deșeurilor reciclabile: hârtii şi tipărituri, cartoane, deșeuri din metal (doze de băuturi, cutii şi capace din aluminiu) şi resturi plastice (pungi, flacoane de detergenți ori de săpun lichid, PET-uri pentru apă, suc, bere sau alte băuturi). De asemenea, în sacii galbeni pot fi puse și paharele de iaurt și smântână, precum și ambalajele de tip tetrapak (cutii pentru lapte ori suc), după ce acestea au fost clătite in prealabil.

Colectați eficient!

Pentru eficiența colectării separate, cartoanele aruncate în saci trebuie pliate și legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite, deoarece în acest fel ocupă mai puțin loc atât în saci, cât şi în utilajele care le transportă spre stația de sortare.

Deșeurile aruncate în sacii galbeni nu trebuie să conțină nici un fel de resturi de deșeuri umede. Pentru eficiența colectării si respectarea standardelor de calitate impuse de reciclatori, recipientele de mase plastice, dozele de băuturi si conservele de metal trebuie clătite cu apa înainte de depozitarea in sacii galbeni. De asemenea, în acești saci nu se pun nici materiale organice biodegradabile, cum sunt carnea și lactatele.

Pentru colectarea deșeurilor reciclabile, hunedorenii care locuiesc in condominii au la dispoziție containere de 1100 l pentru deșeurile de hârtie carton si mase plastice si de tip clopot pentru deșeurile de sticla amplasate pe platformele de precolectare plurifamiliare si destinate doar persoanelor fizice. Containerele de culoare albastră sunt destinate deșeurilor din hârtie și carton, cele galbene PET-urilor, ambalajelor din plastic și aluminiu, precum și cutiilor tetrapak, iar igluurile verzi sticlelor și borcanelor.

Probleme și soluții

Pentru a colecta deșeurile corect, conform regulilor, hunedorenii trebuie să știe că deșeurile periculoase (cum sunt bateriile, detergenții, medicamentele, vopselurile, spray-urile ori alte produse chimice) se colectează şi ele separat. Bateriile şi becurile pot fi aruncate în recipientele anume amenajate în supermarketuri, în timp ce restul deșeurilor periculoase trebuie predate firmelor specializate în recuperarea şi neutralizarea lor.

Hunedorenii se pot adresa cu încredere operatorului de salubritate BRAI-CATA SRL cu orice întrebare sau nelămurire, la telefoanele si adresele de e-mail susmenționate office.brad@braicata.rooffice.hateg@braicata.rooffice.deva@braicata.ro

Nimeni nu s-a născut învățat, dar important este să vrei să înveți…

BRAI-CATA SRL- Din respect pentru resurse! www.braicata.ro.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...